ورود / ثبت نام

آدرس : تهران، امیرآباد، کارگر شمالی، خیابان شهید گمنام (خیابان چهارم)، پلاک 32، واحد 2

نمایندگی آرتک

در این مقاله درباره حل مشکل کارت گرافیک صحبت خواهیم کرد و شما را از هر منبعی درباره کارت گرافیک و مشکلات آن بی نیاز می‌کنیم.

اگر کارت گرافیک شما خراب باشد و درست کار نکند، مطمئناً باعث بروز خطاهایی خواهد شد. این مسئله به ویژه کسانی که در زمینه کارت گرافیک تجربه ندارند و نمی‌دانند چگونه خطاها را تشخیص دهند، می‌تواند تبدیل به یک معضل بزرگ شود.

با ما همراه باشید.

حل مشکل کارت گرافیک لپ تاپ

راهنمای جامع حل مشکل کارت گرافیک و عیب یابی آن

مشکل کارت گرافیک و عیب یابی آن از جمله مشکلاتی است که برای کاربران لپ تاپ رخ می دهد. برای کسانی که می‌خواهند رایانه خود را به منظور انجام کارهای مختلف استفاده کنند، کارت گرافیک یک قطعه ضروری است. به خصوص کسانی که بازی‌های ویدیویی یا کارهای سه بعدی حرفه‌ای انجام می دهند که در نتیجه به سطح بالاتری از رندر گرافیکی نیاز دارند. متأسفانه، چون معمولاً این کار با افزودن سخت‌افزار اضافی به رایانه اتفاق می‌افتد، کارت‌های گرافیک مسائل و مشکلات خاص خود را دارند. اگر کارت گرافیک شما خراب باشد و درست کار نکند، مطمئناً باعث بروز خطاهایی خواهد شد. این مسئله به ویژه کسانی که در زمینه کارت گرافیک تجربه ندارند و نمی‌دانند چگونه خطاها را تشخیص دهند، می‌تواند تبدیل به یک معضل بزرگ شود.

شنیدن پادکست تعمیرات تخصصی لپ تاپ آرتک درباره حل مشکل کارت گرافیک

به نقل از سایت PCMag :

مشکلات کارت گرافیک می تواند کابوس گیمرها و متخصصان باشد، اما با کمی دانش و ابزار مناسب، می توانید آنها را عیب یابی کرده و برطرف کنید.

pcmag پی سی مگ

علائم خرابی کارت گرافیک

عملکرد نامناسب بازی‌ها

این مسئله داستانی به قدمت تاریخ رایانه‌ها دارد! شما یک لپ تاپ گیمینگ داشته و انتظار اجرای بازی‌ها با نرخ فریم بسیار بالا را دارید. ولی در عمل هنگام اجرای بازی‌ها، عملکرد آن کمتر از حد انتظار است. اینکه در یک بازی این نرخ فریم کمی کمتر از حد انتظار باشد، تاحدودی طبیعی است. این افت کیفیت می‌تواند ناشی از انواع فاکتورهای نرم افزاری و سخت افزاری باشد. اما اگر افت عملکرد بازی‌ها بسیار محسوس بود، در این صورت احتمال وجود مشکل در کارت گرافیک وجود دارد و باید به دنبال یک راه حل جدی باشید.

علائم خرابی کارت گرافیک
علائم خرابی کارت گرافیک

کِرَش کردن یا از کار افتادن کامپیوتر

کارت‌های گرافیکی که دچار مشکل شده‌اند، می‌توانند باعث کرش کردن رایانه شوند. این کرش‌ها و خرابی‌ها، اشکال متفاوتی از یک صفحه آبی ساده تا فریز شدن صفحه را دارند. حتی راه‌اندازی مجدد و خاموش شدن‌های تصادفی هم ممکن است رخ دهد. تمامی کرش‌های کامپیوتر ناشی از کارت گرافیک نیستند. اما اگر ویژگی Memory Dumps را فعال کرده باشید و این ویژگی درایور کارت گرافیک را به عنوان عامل کرش شناسایی کند، دیگر می‌توانید با اطمینان کارت گرافیک را مقصر بدانید.

ظاهر شدن تصاویر عجیب و غریب!

وقتی مشکلی در کارت گرافیک پیش می‌آید، ممکن است تصاویر عجیب و غریبی روی صفحه نمایش ظاهر شوند. در واقع، کارت گرافیک چگونگی نمایش محتوا بر روی مانیتور را مشخص می‌کند و هر گونه مشکلی در این قطعه می‌تواند علائم خود را روی نمایشگر بروز دهد. در این حالت رنگ‌ها عجیب به نظر می‌رسند، برفک‌هایی روی صفحه پدید می آیند، یا نوسانات و تصاویر نامفهوم، کل صفحه نمایش را می‌پوشاند.

کِرَش کردن یا از کار افتادن کامپیوتر
بلند شدن صدای فن‌ها

بلند شدن صدای فن‌ ها

هنگام باز کردن نرم‌افزاری که از گرافیک سه بعدی استفاده می‌کند (یا حتی هنگام بوت کردن رایانه)، ممکن است احساس کنید که لپ تاپ شما در حال پرواز است! این صدای یکی از فن‌های سیستم شما است که در حال انجام کار مازاد است. اگر این فن مربوط به کارت گرافیک باشد، می‌تواند نشانه وجود مشکل در این قطعه سخت افزاری قلمداد شود.

خرابی درایور (Driver Crashes)

گاهی اوقات در هنگام استفاده معمولی از لپ تاپ، صفحه نمایش آن برای چند ثانیه سیاه می‌شود. پس از بازگشت به حالت عادی، سیستم به شما اطلاع می‌دهد که درایورهای ویدیو خراب شده‌اند و رایانه باید ریستارت شود. این مشکل به خودی خود چندان جدی نیست و کل کامپیوتر شما را از کار نمی‌اندازد، اما اگر به طور مکرر اتفاق بیفتد می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد.

خرابی درایور (Driver Crashes)
صفحه‌های سیاه

صفحه‌های سیاه

گاهی اوقات شما هیچ مشکلی در تصویر ندارید و ظاهراً همه چیز به خوبی کار می‌کند. اما یک کارت گرافیک خراب می‌تواند به یکباره کار خود را متوقف کرده و چیزی نمایش ندهد! در صورت بروز چنین مشکلی، شما باید از گرافیک یکپارچه سیستم (در صورت وجود) یا یک کارت گرافیک دیگر استفاده کنید. این بدین منظور است تا ببینید مانیتور و سایر قطعات به درستی کار می‌کنند یا خیر. اگر دیدید که با هر یک از این دو کار می‌کند، به احتمال زیاد کارت گرافیک شما مشکل دارد.

رفع مشکلات کارت گرافیک

بسیاری از موارد فوق علائم یک کارت گرافیک در حال مرگ هستند، اما همیشه بدین معنی نیست که راهی برای نجات کارت گرافیک باقی نمانده است. در برخی موارد،‌ می‌توانید مشکل را از طریق نرم افزاری حل کرده و یا کارت گرافیک‌تان را تعمیر کنید و نیازی به تهیه یک کارت گرافیک جدید نداشته باشید.

اطمینان از فعال بودن کارت گرافیک

اطمینان از فعال بودن کارت گرافیک

این مورد مخصوصاً در مورد لپ‌تاپ‌ها بسیار صدق می‌کند. اما اگر کارت گرافیک سیستم شما به صورت یکپارچه یا آنبرد باشد، ممکن است در رایانه‌های دسکتاپ نیز کاربرد داشته باشد.

بسیاری از لپ‌تاپ‌ها دارای یک ویژگی داخلی هستند که وقتی آن‌ها را از برق جدا می‌کنید، به طور خودکار کارت گرافیک اختصاصی را برای حفظ عمر باتری غیرفعال می‌کنند. گاهی اوقات این ویژگی حتی در صورت اتصال به برق نیز می‌تواند فعال بماند، یا ممکن است در زمانی آن را روی “همیشه روشن (always on)” تنظیم کرده باشید و بعد فراموش کرده باشید از این حالت خارج کنید.

راه های مطمئن شدن از فعال بودن کارت گرافیک

  • اگر واحد پردازش گرافیکی شما از محصولات انویدیا است، به کنترل پنل انویدیا بروید و در بخش “مدیریت تنظیمات سه‌بعدی (Manage 3D Settings)”، روی زبانه Program Settings کلیک کنید. پس از آن، به قسمت مربوط به بازی که با آن مشکل دارید بروید، در قسمت پایین “Select the preferred graphics processor” را انتخاب کرده و سپس روی “High-performance NVIDIA processor” کلیک کنید.

لپ‌ تاپ ASUS Armory Crate
  • برخی از لپ‌ تاپ‌ ها نرم‌ افزار مخصوص به خود را ارائه می‌دهند که به شما امکان می‌دهد کارت گرافیک را با یک کلیک روشن و خاموش کنید. به عنوان مثال، لپ‌تاپ ASUS Armory Crate این کار را انجام می‌دهد. در بخش “پیکربندی سیستم (System Configuration)”، می‌توان “iGPU mode” را خاموش کرد تا کارت گرافیک انویدیا فعال شود یا فقط کافیست آن را به حالت “Off” تبدیل کنید تا کارت گرافیک سیستم به طور دائم روشن بماند.

  • اگر هیچ کدام از این موارد نتیجه نداد، به بایوس لپ‌ تاپ خود بروید (هنگام بوت شدن رایانه کلید تعیین شده که معمولاً F2 یا F8 است را فشار دهید) و ببینید آیا می‌توانید گرافیک اختصاصی خود را از آنجا فعال کنید یا خیر. روش دیگر این است که سعی کنید iGPU خود را غیرفعال کنید، که ممکن است باعث شود کارت گرافیک شروع به کار کند.

غیر فعال کردن iGPU
DirectX تغییر تنظیمات درون بازی

تغییر تنظیمات درون بازی

اگر مشکل فقط در بازی‌ های خاصی ظاهر می‌شود، احتمال دارد که مشکل اصلاً از کارت گرافیک نباشد!

پردازنده‌های گرافیکی مدرن از طریق سه رابط برنامه‌نویسی مختلف (DirectX ،OpenGL و Vulkan)، کار می‌کنند. اکثر بازی‌ ها به شما این امکان را می‌دهند که با مراجعه به تنظیمات گرافیکی پیشرفته، این رابط را انتخاب کنید. نسخه‌های متفاوتی از رابط‌های برنامه‌نویسی وجود دارند که با توجه به درایور، کارت گرافیک و نوع سیستم عامل، سطوح مختلفی از پشتیبانی را دارند.

پردازنده‌های گرافیکی خاص با تنظیمات خاصی خوب عمل نمی‌کنند. پردازنده‌های گرافیکی AMD و Nvidia اغلب دارای ویژگی‌های گرافیکی خاصی هستند که مخصوص یک کارت یا بقیه کارت‌های دیگر (مانند DLSS و رهگیری پرتو برای Nvidia و FidelityFX برای AMD) طراحی شده‌اند.

پردازنده‌ گرافیکی AMD
The Witcher 3بازی

فعال کردن ویژگی‌های غیرمرتبط با برند کارت گرافیک، می‌تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. یک نمونه بدنام Nvidia HairWorks در بازی The Witcher 3 است که روی کارت‌های انویدیا خوب کار می‌کرد اما در صورت فعال کردن روی سیستمی با کارت گرافیک AMD، نرخ فریم را به کلی خراب می‌کند!

به‌روزرسانی درایورهای کارت گرافیک

درایورهای کارت گرافیک متغیر و بی‌ثبات هستند. اگر قدیمی باشند، هنگام انجام بازی‌های مدرن‌تر می‌توانند مشکلاتی ایجاد کنند. اگر کارت گرافیک قدیمی باشد، درایورهای جدیدتر می‌توانند برای ثبات سیستم مضر باشند. گاهی اوقات هم شما یک کارت گرافیک بسیار جدید و درایورهای به‌روز دارید و باز هم رایانه شما با درایور به مشکل می‌خورد!

به‌روزرسانی درایورهای کارت گرافیک

اگر مدتی است که درایور کارت گرافیک خود را به‌روز نکرده‌اید، می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت شرکت سازنده، که معمولاً یکی از شرکت‌های NVidia ،AMD یا Intel است، آن را به‌روز کنید. اما اگر اخیراً درایور را به‌روز کرده‌اید و با مشکل مواجه شده‌اید، سعی کنید درایور را به نسخه‌های قبلی برگردانید یا درایورهای قدیمی را از طریق بایگانی درایور شرکت‌های مذکور دانلود و نصب کنید.

حذف کامل درایور برای حل مشکل کارت گرافیک

ممکن است شما کارت گرافیکی خود را تغییر بدهید و یا به سراغ محصول یک برند دیگر بروید. به عنوان مثال کارت گرافیک خود را از پردازنده گرافیکی AMD به پردازنده انویدیا تغییر بدهید. در این حالت، بهتر است درایور کارت گرافیک قبلی را به طور کامل حذف کنید. اما متأسفانه مشکلی که وجود دارد این است که حذف‌کننده‌های رسمی اینگونه درایورها معمولاً تمام فایل‌ها و آثار خود را پاک نمی‌کنند! خوشبختانه یک راه حل شخص ثالث برای این مشکل وجود دارد و آن هم استفاده از Display Driver Uninstaller است.

حذف کامل درایور برای حل مشکل کارت گرافیک
Display Driver Uninstaller یا به اختصار DDU

Display Driver Uninstaller (به اختصار DDU) را از دانلود کرده و قبل از تعویض GPU یا نصب درایور مورد نظر خود، آن را اجرا کنید. این برنامه می‌تواند هرگونه اثر باقی مانده از درایورهای قبلی را از بین ببرد. سپس رایانه خود را خاموش کرده و کارت گرافیک جدید را جایگزین کنید یا آن را راه اندازی مجدد کنید و درایور جدید را نصب کنید. حتی در صورت عدم تعویض کارت گرافیک هم می‌توانید این مورد را امتحان کرده و اطمینان حاصل کنید که مشکل از درایور نیست.

خنک کردن کارت گرافیک

همواره این احتمال وجود دارد که مشکل کارت گرافیک از داغ شدن بیش از حد آن باشد. این امر به ویژه در مواردی رایج است که خطاها پس از گذشت مدتی از راه‌اندازی رایانه یا اجرای بازی رخ می‌دهند یا صدای فن بعد بسیار بلند می‌شود. اگر چنین است، حتماً دمای کارت گرافیک خود را بررسی کنید تا ببینید چقدر داغ می‌شود!

خنک کردن کارت گرافیک
MSI Afterburner

برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد سیستم، کارت گرافیک خود را بردارید و با استفاده از هوای فشرده، گرد و غبار را پاک کنید. شما حتی می‌توانید فن کارت را هم باز کنید و خمیر سیلیکون داخل آن را تعویض کنید. البته، توجه کنید که این کار نباید توسط افراد مبتدی انجام شود. همچنین ابزارهایی مانند MSI Afterburner نیز برای تنظیم سرعت فن کارت گرافیک و پایین آوردن دما، موثر هستند.

اطمینان از درست جا افتادن کارت گرافیک

کارت‌های گرافیک باید به درستی در شکاف PCI خود قرار گیرند تا بتوانند به خوبی کار کنند. اگر هم اتصال برق اضافی دارند، باید به درستی متصل شوند. عدم انجام هر یک از این دو (یا هر دو!) ممکن است باعث خطاهای مربوط به کارت گرافیک شود. مطمئن شوید که کارت گرافیک به درستی در شکاف PCI قرار می‌گیرد و محکم در جای خود پیچ می‌شود. همچنین، اطمینان حاصل کنید که اتصالات برق مورد نیاز برای عملکرد درست کارت گرافیک به آن متصل می‌شود.

اطمینان از درست جا افتادن کارت گرافیک
بررسی کابل ویدیو

بررسی کابل ویدیو

اگر کابل اتصال کامپیوتر شما به کارت گرافیک دچار مشکل شود، می‌تواند جلوه‌های بصری عجیب و غریبی ایجاد کند. در صورت نمایان شدن تصاویری عجیب در صفحه، از اتصال درست کابل ویدیو در هر دو طرف اطمینان حاصل و یا کابل را تعویض کنید.

چک کردن مانیتور

اشکالات مربوط به تصویر ممکن است به هیچ عنوان از کارت گرافیک نبوده و در عوض نشان دهنده معیوب بودن مانیتور باشد. اگر هیچ یک از موارد بالا نتیجه‌بخش نبود، سعی کنید مانیتور یا کارت گرافیک را تعویض کنید. اگر با تعویض هر کدام مشکل برطرف شد، می‌توانید آن قطعه را به عنوان قطعه معیوب در نظر بگیرید.

چک کردن مانیتور

جمع‌بندی

گاهی اوقات برای رفع مشکل کارت گرافیک ممکن است کاری از دستمان برنیاید و علائم ظاهر شده در رایانه، نشانه اتمام عمر کارت گرافیک باشد. اگر همه کارهای گفته شده را انجام دادید و همچنان مشکل پابرجا بود، بهتر است در صورت امکان با یک کارت گرافیک دیگر سیستم را راه‌اندازی کنید. اگر همه چیز به درستی کار کرد،‌ مطمئن خواهید شد که مشکل از کارت گرافیک است و باید آن را تعمیر کنید یا یک کارت جدید تهیه کنید.

تعمیرات تخصصی لپ تاپ آرتک – سریع، مطمئن و با گارانتی

در دنیای پرتلاطم تکنولوژی امروز، لپ تاپ‌ها نقش حیاتی در زندگی روزمره ما ایفا می‌کنند. تعمیرات لپ تاپ آرتک با ارائه خدمات تعمیرات حرفه‌ای و سریع، به شما اطمینان می‌دهد که دستگاه شما در کمترین زمان و با بالاترین کیفیت، به حالت اولیه بازگردد.

تست و عیب‌یابی رایگان : ما در آرتک، با استفاده از تجهیزات پیشرفته و تیمی از متخصصین مجرب، تست و عیب‌یابی دقیقی را برای لپ تاپ شما انجام می‌دهیم و این خدمت را به صورت کاملاً رایگان ارائه می‌کنیم.

🔧 تعمیرات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری : از تعویض قطعات فرسوده گرفته تا به‌روزرسانی نرم‌افزارها، هر نوع خدمت تعمیراتی که نیاز داشته باشید، ما در آرتک آماده ارائه هستیم

🛠️ قطعات اصلی و اورجینال : ما تضمین می‌کنیم که تمامی قطعات مورد استفاده در تعمیرات، اصلی و با کیفیت بالا هستند. این امر اطمینان از عملکرد بی‌نقص و طولانی‌مدت لپ تاپ شما را فراهم می‌آورد.

💼 گارانتی تعمیرات : تمامی خدمات تعمیراتی ما با گارانتی ارائه می‌شوند. این بدان معناست که شما می‌توانید با خیال راحت به ما اعتماد کنید و در صورت بروز هرگونه مشکل پس از تعمیر، بدون دغدغه به ما مراجعه نمایید.

📞 پشتیبانی مشتریان : تیم پشتیبانی ما همواره آماده پاسخگویی به سوالات و نگرانی‌های شماست. ما به ارائه بهترین تجربه مشتری اهمیت می‌دهیم و همیشه در دسترس هستیم تا راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه دهیم.

🚚 سرویس درب منزل : برای راحتی بیشتر شما، خدمات درب منزل را نیز ارائه می‌دهیم. کافیست با ما تماس بگیرید و ما لپ تاپ شما را از منزل یا محل کارتان جمع‌آوری و پس از تعمیر، به شما تحویل می‌دهیم.

با تعمیرات لپ تاپ آرتک، اطمینان حاصل کنید که دستگاه شما در دستان بهترین‌ها قرار دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا تعیین وقت تعمیر، همین حالا با ما تماس بگیرید.

برای مشاوره رایگان تماس بگیرید

021-88331946

سوالات متداول

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیاز دهید
سوالی دارید؟ در خدمتیم!
ارسال پیام

آرتک

مرکز تعمیرات تخصصی لپ تاپ آرتک