مادربرد لپ تاپ

مادربرد لپ تاپ

مادربرد لپ تاپ یا کامپیوتر شما، قلب دستگاه شما است و تمام قطعات دیگر از طریق مادربرد به هم متصل می‌شوند. از این رو، اگر مادربرد آسیب ببیند، لپ تاپ شما قادر به انجام هیچ کاری نخواهد بود. مادربرد لپ تاپ شما ممکن است به دلایل مختلف آسیب ببیند. یکی از بدترین اتفاقاتی که ممکن است برای لپ تاپ شما بیفتد، خرابی مادربرد است که اغلب منجر به تعویض آن می‌شود. اگر مادربرد قابل تعمیر نباشد، بهتر است یک لپ تاپ جدید بخرید زیرا مادربرد لپ تاپ بسیار گران است و ضمانت نامه‌ای ندارد. برد اصلی لپ تاپ های مختلف از برند های ایسوس، لنوو، دل، اچ پی، اپل و ایسر ممکن است خراب شوند حتی اگر از با کیفیت ترین برندهای بازار باشد. همچنین قیمت و هزینه تعویض مادربرد با توجه به برند و مشخصات آن با هم تفاوت دارند.

مادربرد چیست؟

مادربرد به عنوان برد پایه سیستم در نظر گرفته می‌شود. در رایانه‌ها، لپ‌تاپ‌ها و همه اجزای دیگر مانند هارد دیسک، منبع تغذیه، پردازنده کامپیوتر، حافظه رم و تمام قطعات دیگر کامپیوتر با اتصال به مادربرد با این جزء با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. منبع تغذیه به مادربرد متصل می‌شود و نیروی مورد نیاز را برای سایر قسمت ها تامین می‌کند. این بدان معناست که عملکرد مادربرد شبیه به قلب بدن انسان است. از این رو، ممکن است به دلایل مختلف آسیب ببیند. هنگامی که آسیب می‌بیند، علائمی ایجاد می‌کند.

مادربرد لپ‌تاپ، برد مدار چاپی اولیه (PCB) درون لپ‌تاپ است که شامل اجزایی است که باعث کارکرد کامپیوتر می‌شود. اکثر کیس‌های کامپیوترهای رومیزی اندازه مشابهی دارند و از پیکربندی‌های مشابهی استفاده می‌کنند که به آنها اجازه می‌دهد از انواع مادربردهای مشابه استفاده کنند. با این حال، لپ‌تاپ‌ها در اندازه‌ها و پیکربندی‌های مختلفی وجود دارند، به این معنی که چندین مدل مختلف از مادربرد مورد نیاز است.

تعمیر مادربرد لپ تاپ

قبل از نتیجه گیری، آسیب مادربرد را به طور کامل ارزیابی کنید، زیرا باید بین دو گزینه تعمیر مادربرد لپ تاپ در مقابل لپ تاپ جدید تصمیم بگیرید.

طراحی مادربرد

یک مادربرد که گاهی به آن برد سیستم نیز می گویند، در همه انواع کامپیوترها وجود دارد. مادربردها تقریباً همیشه دارای سوکت‌هایی برای تراشه‌ها، اسلات‌های حافظه، تراشه‌های میان‌افزار و کانکتور برق هستند. کانکتورهای الکتریکی مختلفی بر روی مادربرد برای اتصال اجزای مختلف سیستم حک شده است. چندین جزء کلیدی از جمله واحد پردازشگر مرکزی (CPU)، چیپست، منطقه اصلی حافظه با دسترسی تصادفی (RAM) و تعداد زیادی تراشه و کانکتور دیگر روی مادربرد زندگی می‌کنند.

لپ‌تاپ‌ها که نوت‌بوک و نت‌بوک نیز نامیده می‌شوند، برای موبایل طراحی شده‌اند. باتری یا آداپتور برق، برق لپ تاپ را تامین می کند. به طور معمول، یک کامپیوتر لپ‌تاپ به اندازه یک کامپیوتر رومیزی قدرتمند یا به آسانی قابل پیکربندی با اجزای ارتقا یافته نیست.

تفاوت مادربردهای لپ تاپ و دسکتاپ

مادربرد لپ تاپ به طور قابل توجهی نازک تر و کوچکتر از یک دسکتاپ است. با یک مادربرد کوچکتر، اجزا باید به هم نزدیکتر باشند، به این معنی که طراحی مادربرد لپ تاپ بسیار مهم است. یک مادربرد با طراحی ضعیف می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در افزایش گرما یا تداخل بین قطعات شود. مادربردهای لپ تاپ همچنین ممکن است شکل عجیب و غریب یا چندین بریدگی داشته باشند که به همراه سایر اجزای ضروری در داخل قاب نازک لپ تاپ قرار می گیرند. مادربردهای دسکتاپ عمدتاً مستطیلی شکل با بریدگی های کمی هستند.

در مقایسه با مادربرد دسکتاپ، مادربرد لپ تاپ تفاوت های قابل توجهی دارد. به عنوان مثال، مادربرد لپ تاپ ممکن است هیچ اسلات توسعه ای نداشته باشد، در حالی که یک برد دسکتاپ ممکن است دارای پنج یا بیشتر باشد. مادربرد لپ‌تاپ به‌جای استفاده از اسلات‌های توسعه و کارت‌های توسعه برای مواردی مانند کارت صدا یا شبکه، آن قطعات را مستقیماً روی مادربرد قرار می‌دهد و به آنها اجزای یکپارچه می‌گویند.

برای کسانی که کامپیوترهای شخصی خود را می سازند، پیدا کردن مادربرد مناسب برای کامپیوتر رومیزی یک فرآیند نسبتا آسان است. بسیاری از شرکت ها یک مادربرد دسکتاپ را به سازندگان رایانه می فروشند، اما پیدا کردن مادربرد لپ تاپ در بازار، دشوار است. این عدم استانداردسازی در مادربردهای لپ‌تاپ می‌تواند ساختن یک کامپیوتر لپ‌تاپ را از ابتدا به یک فرآیند تبدیل کند.

علائم خرابی مادربرد

  1. شما کامپیوتر را روشن کرده اید که با چراغ نشان داده می‌شود و فن نیز شروع به چرخش می‌کند. اما با عدم کارکرد هارد دیسک در عرض 10 تا 15 ثانیه، صفحه کامپیوتر خاموشی کامل دارد.
  2. دریافت مداوم پیغام خطا که می‌تواند نشانه‌ای از خرابی باشد.
  3. اگر مشکلی در سخت افزار باشد، لپ تاپ شما صفحه آبی را نمایش می‌دهد.
  4. عملکردهای راه اندازی اولیه مانند نور نشانگر، فن و صدای هارد دیسک ظاهر می‌شوند، اما پس از مدتی، یعنی 5 تا 3 دقیقه، ناپدید می‌شوند.
  5. هنگامی که دکمه “روشن” را فشار می‌دهید، صدای بلندی از لپ تاپ می‌آید.
  6. آخرین مورد می‌تواند این باشد که حتی وقتی کامپیوتر را روشن کرده اید، هیچ اتفاقی نمی افتد.

دلایل خرابی مادربرد

دلایل متعددی وجود دارد که باعث می‌شوند مادربرد لپ تاپ از کار بیفتد. اما برخی از موارد رایج و اغلب نادیده گرفته شده عبارتند از:

  • نوسانات برق و ولتاژ
  • ذرات گرد و غبار، دود، عمر لپ تاپ ها
  • خرابی فن که اغلب باعث ایجاد مشکلات گرمای بیش از حد می‌شود
  • تصادف یا آسیب فیزیکی
  • هارد دیسک خراب
  • رم خراب
  • کارت گرافیک و سی پی یو خراب 
  • اتصال کوتاه
  • منبع تغذیه خراب

حتی علائم خرابی مادربرد ذکر شده در بالا نیز باید بررسی شوند. در بررسی آسیب مادربرد لپ‌تاپ، استثنائاتی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد که عبارتند از:

  1. صفحه سیاه می‌تواند نشانه‌ای از مشکل احتمالی نور پس زمینه باشد. در بین لولاها دکمه ای وجود دارد که به عنوان کلید روشن/خاموش برای نور پس زمینه لپ تاپ عمل می‌کند. این دکمه‌ها با بسته شدن درب به طور خودکار خاموش می‌شوند. با این حال، گاهی اوقات گیر می‌کنند. بنابراین ابتدا درب لپ‌تاپ را به جلو و عقب بکشید، اگر هنوز همان‌طور است، یک پین بگیرید، سوئیچ را پیدا کنید و به آرامی روی آن ضربه بزنید. اگر باز هم کار نکرد، ممکن است نیاز به تعمیر مادربرد لپ تاپ داشته باشید.
  2. اگر لپ تاپ شما برای چند ثانیه روشن می‌شود و سپس خاموش می‌شود، ممکن است به دلیل اتمام باتری باشد. ابتدا به پریز برق وصل کرده و سپس آن را روشن کنید. همچنین کابل های اتصال را بررسی کنید، اگر باز هم کار نمی کند ممکن است دو دلیل داشته باشد. اول، ممکن است آداپتور شما آسیب دیده باشد، آن را بررسی کنید. اگر اینطور نیست، خرابی احتمالی می‌تواند نشان دهنده نیاز تعمیر مادربرد لپ تاپ باشد.
  3. اغلب تنظیم مجدد رم و CMOS یا به روز رسانی بایوس می‌تواند شما را از تعمیر لپ تاپ مادربرد نجات دهد.

تست مادربرد با مولتی متر

اتصال کوتاه می تواند منجر به خرابی کامل خود مادربرد شود، ناگفته نماند که می تواند سایر اجزای لپ تاپ را نیز خراب کند.

  • لپ تاپ خود را از برق بکشید و دوشاخه را از برق متناوب خارج کنید. کمی به آن استراحت دهید تا تمام شارژهای باقی مانده در لپ تاپ تخلیه شود. اکنون مولتی متر دیجیتال خود را آماده کنید.
  • مولتی متر را روی کمترین میزان اهم تنظیم کنید و هر دو پروب را به صفر وصل کنید.
  • هر دو پروب سیاه و قرمز را به شاسی لپ تاپ وصل کنید. خواندن باید ثابت بماند.
  • کانکتور 21 پین ATX را از مادربرد لپ تاپ جدا کنید. پروب سیاه متر باید روی شاسی بماند. می توانید از پروب قرمز رنگ برای دیدن پین های سیم مشکی کانکتور DC استفاده کنید. قرائت ها باید صفر باشد.
  • پروب مشکی را روی شاسی نگه دارید تا خوانش سیم های رنگی کانکتور DC را بررسی کنید. سیم های رنگی را بررسی کنید. کابل های هایلایت شده باید ولتاژ 50 ولت یا بالاتر را به شما ارائه دهند.
  • CPU را از مادربرد لپ تاپ خارج کنید. پس از برداشتن، پروب مشکی را روی شاسی نگه دارید و برای دیدن پین های GND از پروب قرمز استفاده کنید. پین های 3، 5، 7، 13، 16 و 17 خود را با سرب خواندن مولتی متر دیجیتال بررسی کنید. اگر قرائت به صورت صفر برگردانده شود، رابط مشکلی ندارد. قرائت دیگر نشانه ای از مشکل داشتن کانکتور است.

تعمیرات مادربرد لپ تاپ

اگر سیستم یا لپ تاپ شما به مشکل خورده است و نمی‌توانید دقیقا حدس بزنید که مشکل از کجا است، می‌تواند مشکل از مادربورد باشد. شما می‌توانید برای عیب یابی و تعمیر دستگاه خود، در تمام روزهای هفته، از ساعت 9 الی 21، به مرکز تعمیرات تخصصی لپ تاپ آرتک مراجعه کنید. متخصصین مجرب ما در اسرع وقت و با استفاده از بروزترین ابزارها، لپ تاپ شما را عیب یابی می‌کنند و شما را در جریان تمامی مراحل انجام کار قرار می‌دهند. در این مرکز تمامی خدمات با 6 ماه گارانتی ارائه می شوند و عیب یابی به صورت رایگان انجام می‌شود.

5/5 - (3 امتیاز)
5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Reza
Reza
1 ماه قبل

سلام من لپ تاپ مدل دل ۵۰۱۰ دارم و یه بار گرافیکش سوخته و برام ریبالش کردن ولی دوباره بعد از ۲ سال استفاده همون مشکل براش پیش اومده و میگن که دیگه قابل ریبال شدن نیست و باید مادربرد و گرافیک اینتلی بشه آیا شما این کار رو انجام میدین و هزینه اون چقدر هستش؟

mehdi
مدیر
mehdi
1 ماه قبل
پاسخ به  Reza

سلام بله؛ هزینه اینتلی کردن گرافیک لپ تاپ دل 5010 500 هزار تومان است.